6 ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΝΙΤΡΙΚΟ ΑΜΜΩΝΙΟ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020 Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΗΡΥΤΟΥ ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 3 ΤΡΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΝΙΤΡΙΚΟΥ ΑΜΜΩΝΙΟΥ, ΕΝΟΣ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΗΜΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΜΒΩΝ.
Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης της Βηρυτού
Σχεδόν 3.000 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ισοπέδωσαν χθες μεγάλο μέρος της Βηρυτού, αφήνοντας πίσω εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες, εγκλωβισμένους και καταστροφές.
Ο Βασίλης Καπράλος, ειδικός πυροτεχνουργός και πραγματογνώμων της εισαγγελίας Αθηνών-Πειραιώς, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ότι η νιτρική αμμωνία είναι μια εκρηκτική ύλη η οποία χρησιμοποιείται σε νταμάρια και σε βράχους, ενώ πυροδοτείται με πυροκροτητή, με θέρμανση, κρούση, τριβή, σπινθήρα, συμπίεση και ηλεκτρικό ρεύμα.
Τι σημαίνουν όμως σχεδόν 3.000 τόνοι εκρηκτικής ύλης; Με ταχύτητα εκρήξεως με 6.800 μέτρα το δευτερόλεπτο και 380 βαθμούς κελσίου, ισοπεδώνονται τα πάντα, δημιουργώντας έναν κρατήρα 400-500 μέτρων.
Ο κος Καπράλος τόνισε πως ήταν λάθος που οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνία έμειναν 6 χρόνια, διότι είχαν υποστεί φθορές και αλλοιώσεις.
Το νιτρικό αμμώνιο μπορεί να γίνει βόμβα
«To νιτρικό αμμώνιο κάτω από κάποιες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και συνήθως μετά από πολύχρονη παραμονή σε κάποιο χώρο, μπορεί να αρχίσει να διασπάται. Μπορεί να γίνει βόμβα» εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ.
«Το μανιτάρι είναι τα προϊόντα καύσης, μεταξύ αυτών και τα οξείδια αζώτου, τα οποία είναι εν δυνάμει τοξικά πάνω από κάποιες ποσότητες, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνο» κατέληξε.
Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr
madata
ΠΗΓΗ: https://kozanionline.blogspot.com/2020/08/blog-post_44.html?m=1&fbclid=IwAR0g-ZoU00Khwt0leTgH4ekaZHUeYA8YMdnLWMNlM7aNj7C5klORkn5IxvY
Έξι σημεία στη Δυτική Μακεδονία με εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν Νιτρικό Αμμώνιο σύμφωνα με χάρτη του Υπουργείου Ενέργειας
Ανάλογα με την ποσότητα των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν, οι εγκαταστάσεις κατηγοριοποιούνται σε κατώτερη και ανώτερη βαθμίδα, οι τελευταίες υπόκεινται σε αυστηρότερες απαιτήσεις. Με πράσινο χρώμα στο χάρτη οι εγκαταστάσεις κατώτερης βαθμίδας και με κόκκινο η ανώτερη
Το νιτρικό αμμώνιο που μπήκε στη ζωή μας με τραγικό τρόπο λόγω της ασύλληπτης τραγωδίας που χτύπησε τη Βηρυτό, είναι ένα κοινό λίπασμα που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των φυτών. Πρόκειται για ένα χημικό λίπασμα που μπορεί να γίνει επικίνδυνο μόνο εάν δεν αποθηκεύεται σωστά. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, έχει υποχρεωθεί και έχει κάνει νόμο του κράτους την Οδηγία SEVESO, η οποία εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις οι οποίες αποθηκεύουν ή χειρίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως το νιτρικό αμμώνιο ή το υδροχλώριο και γενικά εύφλεκτες, τοξικές ενώσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, στην Ελλάδα έχουν ενταχθεί στις υποχρεώσεις της Οδηγίας SEVESO 275 επιχειρήσεις εκ των οποίων λειτουργούν οι 233, με το 45% να δραστηριοποιείται στον τομέα των πετρελαιοειδών. Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό των επικίνδυνων, σύμφωνα με την Οδηγία, εγκαταστάσεων.
Οι υποχρεώσεις
Σύμφωνα με την επιταγή της Οδηγίας που έχει περάσει στο ελληνικό δίκαιο, καθορίζεται για κάθε ουσία, όπως και για το νιτρικό αμμώνιο, μια κατώτερη και μια ανώτερη κρίσιμη ποσότητα και ανάλογα με την αποθηκευμένη ποσότητα προσδιορίζονται και οι υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις που τις αποθηκεύουν ή τις χειρίζονται.
Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες μεταξύ της ανώτερης και κατώτερης οριακής τιμής, υποβάλλουν στην αρχή η οποία έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης, την πολιτική πρόληψης μεγάλων ατυχημάτων καθώς και τους όρους διασφάλισης της ορθής εφαρμογής.
Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση, τις δραστηριότητες, τις επικίνδυνες ουσίες, το άμεσο περιβάλλον, την εκτίμηση για πρόκληση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, την εγγύτητα με άλλες επικίνδυνες εγκαταστάσεις.
Οι εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες σε ποσότητες μεγαλύτερες από την ανώτερη οριακή τιμή, έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).
Αντίστοιχα σχέδια είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν οι Περιφέρειες της χώρας που έχουν εγκαταστάσεις SEVESO.
Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες
Κάθε Περιφέρεια πρέπει σύμφωνα με την Οδηγία SEVESO να ενημερώνει τους πολίτες για όλες τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όριά της με συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα να έχει αναρτημένες τις γενικές οδηγίες αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια βιομηχανικού ατυχήματος με τις ζώνες αποκλεισμού και προστασίας.
Στην Περιφέρεια Αττικής για παράδειγμα υπάρχουν 40 εγκαταστάσεις ενταγμένες στις υποχρεώσεις της Οδηγίας και στην ιστοσελίδα υπάρχουν αναρτημένα τα Ειδικά ΣΑΤΑΜΕ ανά βιομηχανία, καθώς και οι οδηγίες προς τους πολίτες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κύριες επιπτώσεις από την εκδήλωση ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι το ωστικό κύμα από την έκρηξη αερίων καυσίμων, η θερμική ακτινοβολία από την καύση εύφλεκτων υλικών και η έκλυση τοξικών ουσιών.
Στα περισσότερα ατυχήματα, η διάρκεια εκδήλωσης ενός ατυχήματος είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για την καταστολή του ατυχήματος και για το λόγο αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης θα πρέπει να επικεντρώνεται στην πρόληψη των ατυχημάτων.
Γιατί η Οδηγία ονομάστηκε SEVESO
Ήταν 10 Ιουλίου του 1976, όταν στη μικρή ιταλική πόλη Σεβέζο, στα βόρεια του Μιλάνου, έσκασε η βαλβίδα ασφαλείας ενός λέβητα στη χημική βιομηχανία ICMESA (του ελβετικού ομίλου καλλυντικών Givaudan / θυγατρική του Hoffmann – La Roche) με αποτέλεσμα τη διαρροή τεράστιων ποσοτήτων της άκρως τοξικής ουσίας διοξίνη. Λίγες ώρες μετά και ενώ οι αρχές δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα τους κατοίκους, τα πουλιά άρχισαν να πέφτουν νεκρά από τον ουρανό, τα ζώα να πεθαίνουν και οι κάτοικοι να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της μόλυνσης από την τοξική ουσία. Και ήταν αυτό το τρομακτικό βιομηχανικό δυστύχημα που οδήγησε έξι χρόνια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την Οδηγία SEVESO Ι, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Σήμερα, είναι σε ισχύ η Οδηγία SEVESO ΙII, η οποία προβλέπει πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.
Από το zoon.gr
Τα 233 σημεία στην Ελλάδα που υπάρχουν αποθήκες με νιτρικό αμμώνιο
Δείτε τους χάρτες - Ποια είναι η ουσία που ανατίναξε το λιμάνι της Βηρυτού και πώς χρησιμοποιείται
Η τρομακτική έκρηξη των 2.750 τόνων «νιτρικού αμμωνίου» στο λιμάνι της Βηρυτού που σκότωσε τουλάχιστον 137 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλους 5.000 κατοίκους, έφερε στο προσκήνιο αυτή την άγνωστη στους περισσότερους χημική ένωση που όπως διαπιστώσαμε στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε, όχι απλώς χρησιμοποιείται και στη χώρα μας, αλλά σε όλη την επικράτεια βρίσκονται διάσπαρτες δεκάδες μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νιτρικού αμμωνίου.
Να ξεκαθαρίσουμε ωστόσο εξαρχής ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διασπαρεί σε όλη τη χώρα εν δυνάμει βόμβες που με ένα σπίρτο θα ανατιναχτούν.
Του Γεώργιου Σαρρή
Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο
Καταρχάς να δούμε τι είναι αυτό το πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες «νιτρικό αμμώνιο». Πρόκειται για λίπασμα σε ξηρή μορφή που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό στη γεωργία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε άζωτο. Είναι λευκό, διαυγές στερεό και διαλύεται εύκολα στο νερό.
Θεωρείται δημοφιλές καθώς η δράση του στη σοδειά είναι εγγυημένη και δεν κοστίζει πολύ.
Συστατικό για την κατασκευή εκρηκτικών
Το ζήτημα είναι ότι το νιτρικό αμμώνιο εκτός από τον γεωργικό κλάδο χρησιμοποιείται παράλληλα ως συστατικό για την κατασκευή εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στα μεταλλεία, σε εξορύξεις και σε αστικές κατασκευές. Είναι το κύριο συστατικό του ANFO, ενός δημοφιλούς βιομηχανικού εκρηκτικού προϊόντος που αποτελεί το 80% της αφοράς εκρηκτικών υλών στη βόρεια Αμερική.
Παρόμοια σκευάσματα επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την παραγωγή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Ωστόσο στις μέρες μας πολλές χώρες εγκαταλείπουν σταδιακά τη χρήση του νιτρικού αμμωνίου (που έχει τον χημικό τύπο NH4NO3, απλοποιημένο σε Ν2Η4Ο3 - όπου N το άζωτο, H το υδρογόνο και O το οξυγόνο) για καταναλωτικούς σκοπούς, ακριβώς λόγω των ανησυχιών για πιθανή κατάχρησή του που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες.
Δυστυχήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις
Το μακρινό 1921 στην πόλη Λούντβιχσχαφεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας είχαν εκραγεί 4.500 τόνοι νιτρικού αμμωνίου οδηγώντας στον θάνατο περίπου 500 άτομα, ενώ το 1947 στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καταγραφεί έκρηξη 2.300 τόνων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 581 άνθρωποι και να δημιουργηθεί παλιρροϊκό κύμα ύψους 4,5 μέτρων.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα Σίτι τον Απρίλιο του 1995, την πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, είχαν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων 108 σάκοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου υψηλής περιεκτικότητας, βάρους 23 κιλών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών) και να τραυματιστούν πάνω από 680.
Τον Απρίλιο του 2014 εξερράγη στο Ουέστ του Τέξας από νιτρικό αμμώνιο και ένα εργοστάσιο λιπασμάτων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 200. Τέλος, στην κινεζική πόλη Τιαντζίν.
233 σημεία στην Ελλάδα με επικίνδυνες ουσίες
Το νιτρικό αμμώνιο, γνωστό και ως άλας, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς είναι εύφλεκτο και για το λόγο αυτό ισχύουν ειδικοί κανόνες αποθήκευσής του.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα που έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία Seveso που εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 233 λειτουργούσες επιχειρήσεις που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους επικίνδυνων χημικών ουσιών, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική και στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πετρελαιοειδών και βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών καθορίζεται για κάθε επικίνδυνη ουσία μια ανώτερη και μια κατώτερη κρίσιμη ποσότητα. Ανάλογα με την αποθηκευμένη ποσότητα καθορίζονται και οι υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις που τις διαχειρίζονται.
Εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν επικίνδυνες ουσίες με ποσότητες μεγαλύτερης από την οριακή (είναι αυτές που βλέπετε με κόκκινες κουκίδες στον χάρτη του Υπουργείου) είναι υποχρεωμένες μεταξύ άλλων να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης το οποίο εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κύριες επιπτώσεις από την εκδήλωση ατυχήματος σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι το ωστικό κύμα από την έκρηξη αερίων καυσίμων, η θερμική ακτινοβολία από την καύση εύφλεκτων υλικών και η έκλυση τοξικών ουσιών αλλά καλό είναι άπαντες να επικεντρώνονται στην πρόληψη των ατυχημάτων γιατί εάν τυχόν γίνει κάποια έκρηξη, λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις μετά.
Τι είναι η Οδηγία Seveso
H Οδηγία Seveso καθορίζει μέτρα και περιορισμούς για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, όπως διαρροή, πυρκαγιά ή έκρηξη που προκύπτουν από ανεξέλεγκτες εξελίξεις κατά την λειτουργία των εγκαταστάσεων, άμεσους ή απώτερους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, εντός ή εκτός της εγκατάστασης και σχετίζεται με μια ή περισσότερες επικίνδυνες ουσίες.
Έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 172058/2016 (ΦΕΚ 354/Β/17.2.2016). Αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και είναι προϊόν συνεργασίας συναρμόδιων αρχών, φορέα εγκατάστασης και συμμετοχής του κοινού.
Η τραγική περίπτωση της μικρής ιταλικής πόλης Σεβέζο
Η οδηγία πήρε το όνομά της από την μικρή πόλη Σεβέζο, στα βόρεια του Μιλάνου. Εκεί, στις 10 Ιουλίου 1976 έσκασε μια βαλβίδα ασφαλείας ενός λέβητα της χημικής βιομηχανίας Icmesa του ελβετικού ομίλου καλλυντικών Givaudan, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια τεράστια διαρροή διοξίνης, μιας άκρως τοξικής ουσίας.
Οι αρμόδιες αρχές δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους κατοίκους για την επικινδυνότητα του συμβάντος με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες οι άνθρωποι να αρχίσουν να έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να βγάζουν εξανθήματα, τα πουλιά να πέφτουν νεκρά και τα ζώα να ψυχορραγούν.
Υπολογίζεται ότι η έκλυση του τοξικού νέφους από το ατύχημα στον αέρα αφορούσε 35 κιλά σχεδόν καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία ζούσαν 37.000 κάτοικοι.
Έξι χρόνια αργότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την Οδηγία Seveso 1 που προέβλεπε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων. Ακολούθησε η Seveso 2 και σήμερα βρίσκεται σε εφαρμογή η Seveso 3 που αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να έχουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον χάρτη με τις βιομηχανίες Seveso που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εδώ
Βηρυτός: Σβήστηκε η πόλη από τον χάρτη
Ήταν μόλις λίγα λεπτά μετά τις 18:00 όταν ο Βηρυτός σείστηκε ολόκληρη, ενώ ο καπνός από το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε κάλυψε τον ήλιο. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμα του.
Με τη φωτογραφία του στο χέρι κυκλοφορούν στους δρόμους της Βηρυτού ρωτώντας αν γνωρίζει κανείς οτιδήποτε για τον Χασάν Χασρουτί. Είναι ένας από τους δεκάδες αγνοούμενους της φονικής έκρηξης στην καρδιά του Λιβάνου που σκόρπισε τον θάνατο, κοστίζοντας τη ζωή σε 135 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία.
«Αυτή ήταν η νύχτα μας», λέει ο γιος του Χασάν, Ελι, σύμφωνα με τον «Guardian». Η οικογένεια του Χασρουτί τον αναζητεί, χωρίς να ξέρει αν είναι τραυματίας ή νεκρός.
Μπορεί να βρίσκεται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια του λιμανιού που ισοπεδώθηκε από την ισχυρή έκρηξη 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου.
Ήταν μόλις λίγα λεπτά μετά τις 18:00 όταν ο Βηρυτός σείστηκε ολόκληρη, ενώ ο καπνός από το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε κάλυψε τον ήλιο. Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που διέλυσε τα πάντα στο πέρασμα του.
Σχεδόν η μισή πόλη έχει καταστραφεί ενώ οι συνολικές ζημιές ενδέχεται να φτάσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δε θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά του αίματος
Συγκλονίζει η μαρτυρία Ελληνίδας που ζει στην Βηρυτό, και περιέγραψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, τις εφιαλτικές στιγμές της έκρηξης και τον πανικό που ακολούθησε.
Η κυρία Κούρτη έζησε τον τρόμο μέσα στο ίδιο της το σπίτι, καθώς τραυματίστηκε και η ίδια και ο σύζυγός της.
Η περιγραφή της Δώρας Κούρτη «κόβει» την ανάσα.
«Σηκώθηκα και τα γόνατά μου πρησμένα, γεμάτα αίμα, γεμάτα κομμάτια γυαλιά, ξέρεις από την τζαμαρία που είχαμε, τα χέρια μου, τα πόδια μου, ευτυχώς το κεφάλι και το σώμα δεν έπαθαν τίποτα. Ο άντρας μου τραυματίστηκε λίγο στο πρόσωπό του, γιατί ήταν κρυμμένος μακριά από τις τζαμαρίες εκείνη την ώρα.»
» Είδα φόβο, είδα κλάματα, είδα αίμα, είδα ανθρώπους πληγωμένους. Άλλοι θρηνούσαν τους πεθαμένους, γιατί υπήρχαν και πεθαμένοι, άλλοι γιατί δεν βρήκαν τα παιδιά τους, άλλοι κλαίγανε γιατί δεν μπορούσανε να αντέξουν τον πόνο.»
» Όπου περπατούσες γλιστρούσες γιατί υπήρχε αίμα και μύριζε αίμα, μια μυρωδιά που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Κοιτάξτε εμείς είχαμε 17 χρόνια πόλεμο αλλά ποτέ δεν πάθαμε τέτοια ζημιά, δε θυμάμαι να ήρθε μία τέτοια μέρα. Μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο να σου φύγει όλη ζωή».
Η κυρία Κούρτη συγκρίνει τις εικόνες που είδε με εμπόλεμη ζώνη. Όπως λέει, ποτέ δεν θα ξεχάσει τους ανθρώπους που θρηνούσαν τους δικούς τους, τους γονείς που έψαχναν απεγνωσμένα τα παιδιά τους και τη μυρωδιά του αίματος.
«Η πρώτη έκρηξη δεν ήξερα τι ήταν, νόμιζα ότι ήταν σεισμός και πήγαμε να δούμε, δηλαδή πήγα δίπλα από το παράθυρο να δω τι γινότανε και την ίδια ώρα με φωνάζει ο άντρας μου, που ήταν μέσα στο σπίτι, και μου φώναζε έλα μακριά από το παράθυρο. Μόλις γύρισα για να πάω στον άντρα μου ακούω το δεύτερο μπουμ το μεγάλο, που με εκτόξευσε από το σαλόνι στην είσοδο».
Σκηνές αποκάλυψης
Βλέποντας τους αιμόφυρτους τραυματίες ξαπλωμένους στο έδαφος, στον δρόμο και στα νοσοκομεία της Βηρυτού, ο χειρουργός Αντουάν Κουρμπάν, με το κεφάλι μπανταρισμένο αφού τραυματίστηκε και ο ίδιος, έχει την εντύπωση ότι ξαναζεί τις σκηνές Αποκάλυψης που βίωσε την εποχή που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο 60χρονος γιατρός έπινε τον καφέ του με έναν φίλο του στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν ξαφνικά βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, σε απόσταση 20 μέτρων: εκεί τον έσπρωξε το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης.
Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν πολύ γρήγορα από κόσμο, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.
Με το κεφάλι του να αιμορραγεί, ο Κουρμπάν πηγαινοερχόταν στον δρόμο, μέχρι που ένας άγνωστος με μηχανάκι προσφέρθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Γκεϊτάουι. Εκεί, βίωσε και πάλι σκηνές από το παρελθόν. «Είδα τραυματίες αιμόφυρτους στην άκρη του δρόμου, άλλους ξαπλωμένους στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου. Ένας γιατρός μου έραψε την πληγή ενώ ήμουν καθισμένος στον δρόμο. Περίμενα για πολλές ώρες», αφηγήθηκε.
«Θυμήθηκα όλα εκείνα που έβλεπα πριν από πολλά χρόνια, όταν συμμετείχα σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Σήμερα το πρωί ο γιατρός πήγε να κάνει αξονική τομογραφία και ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε, όπου επικρατούσε το απόλυτο χάος. Στους διαδρόμους, μητέρες αγωνιούσαν για τα παιδιά τους. Ένας ηλικιωμένος, αποπροσανατολισμένος, αναζητούσε τη γυναίκα του, που μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο. Τα κινητά τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς. Στη συζήτηση που ακολουθούσε, όλοι επαναλάμβαναν ακατάπαυστα την ίδια ιστορία: «Γλίτωσε από θαύμα».
Ούτε στον εμφύλιο δεν είδαν τέτοιο χάος
Μόνο στο Οτέλ Ντιέ μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 300 τραυματίες και 13 νεκροί, όπως είπε ο ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου, ο Ζορζ Νταμπάρ. «Την εποχή του εμφυλίου, έκανα άσκηση εδώ. Δεν είδα ποτέ παρόμοιες σκηνές με τη χθεσινή», είπε ο γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το δυσκολότερο πράγμα είναι να ανακοινώνεις τον θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς που τον ψάχνουν», συνέχισε, κρύβοντας με δυσκολία τη συγκίνησή του. «Είναι δύσκολο να λες σε έναν πατέρα που έφερε το κοριτσάκι του για να το σώσουμε ότι έχει πεθάνει».
Για τα νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και αφετέρου λόγω της πανδημίας του νέου κοροναϊού, η τραγωδία της Τρίτης είναι καταστροφή.
Σε δύο νοσοκομεία, πέντε νοσηλεύτριες υπέκυψαν στα τραύματά που υπέστησαν όταν, από την έκρηξη έπεσε το ταβάνι ή κόπηκαν από τα σπασμένα τζάμια.
Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο απ’ όσα συμβαίνουν στη χώρα και από τον κοροναϊό. Όμως απέναντι στη χθεσινή κρίση, η αλληλεγγύη που επιδεικνύει είναι υποδειγματική», διαβεβαίωσε ο γιατρός Νταμπάρ.
Καταστροφές σε νοσοκομεία
Το Νοσοκομείο των Αδελφών του Ροζαρίου, κοντά στο λιμάνι, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αφού καταστράφηκε από τις εκρήξεις. Το ίδιο και το Νοσοκομείο Σεν-Ζορζ, όπου η νύχτα ήταν εφιαλτική.
Από το πολυώροφο κτίριο δεν έχει απομείνει παρά μόνο ο σκελετός. Τα ταβάνια έπεσαν, τα καλώδια του ηλεκτρικού κρέμονται ελεύθερα. Παντού, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια. Οι πόρτες των ανελκυστήρων στράβωσαν από το ωστικό κύμα.
Ένα κρατικό έγκλημα που περίμενε έξι χρόνια
Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Είχαν ειδοποιηθεί οι αρχές
Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.
«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.
Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».
Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.
‘Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.
Να διενεργηθεί έρευνα για το συμβάν
«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.
Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.
Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.
«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΕΑΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, ΣΕ 233 ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΣΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ, ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ Η ΠΟΛΗ;;;
ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ...
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ...
ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ,
"ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΕ ΕΝΑ ΛΑΠΤΟΠ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΨΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ!!! ΤΕΛΟΣ!!!"
ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ: Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ!!!
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ;;;
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ, ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΘΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ... ΗΔΗ ΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ... ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΛΑ!!!
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΛΛΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
ΣΤΟ FACEBOOK:
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ:
BLOGSPOTS:
ΣΤΟ ΙNSTAGRAM:
ΣΤΟ TWΙTTER:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
Ε.ΣΥ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΚΕΡΤΣΟΥ 22 ΚΟΖΑΝΗ, Τ.Κ. 50132
ΤΗΛ.: 2461 102433 - 6977173042
================================================================
ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
===============================================================================
ΣΤΟΧΟΙ-ΣΚΟΠΟΙ-ΣΧΕΔΙΟ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
===============================================================================
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
==========================================================================
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
===============================================================================
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ-ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
======================================================================
ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
======================================================================
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
👆
(ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ)
====================================================================